Zonwerende raamfolie of verduisterende raamfolie?

Vaak worden de termen zonwerende raamfolie en verduisterende raamfolie door elkaar gebruikt, maar dit is zeker niet hetzelfde. Het zijn twee verschillende soorten folies die elk andere kenmerken en eigenschappen hebben. De zonwerende raamfolie is bijvoorbeeld erg populair voor kantoorpanden, bedrijfspanden en woningen met grotere raampartijen. De verduisterende raamfolie wordt daarentegen weer vaker gebruikt voor interne ramen, zoals een klein raam boven de slaapkamerdeur. Heb je nu zonwerende raamfolie of verduisterende folie nodig? 

Het verschil tussen zonwerende raamfolie en verduisterende folie

Er zijn belangrijke verschillen te vinden tussen de zonwerende raamfolie en de verduisterende raamfolie. Zonwerende raamfolie blokkeert het daglicht niet en ontneemt ook niet het zicht van binnen naar buiten. Deze folie zorgt wel voor meer privacy door de inkijk grotendeels weg te nemen, maar vormt geen zichtblokkade. Verduisterende folie legt wel een volledige zichtblokkade die beide kanten op werkt. Je kunt dus van geen enkele kant meer door de ruit kijken. Daarbij wordt ook al het licht geblokkeerd, waardoor de ruimte ‘duister’ wordt als je ook alle andere lichtpunten wegneemt. 

Zonwerende raamfolie is veilig aan te brengen op isolatieglas

Een ander belangrijk verschil is de mogelijkheid tot het aanbrengen van de folie op isolatieglas, ook wel dubbelglas of HR+(++) glas. Deze ruiten moeten hun warmte kwijt kunnen. Dit kunnen zij wanneer ze zijn voorzien van zonwerende folie, omdat er geen volledige blokkade ontstaat. De isolatieruiten kunnen hun warmte niet kwijt als zij worden voorzien van verduisterende raamfolie, waarbij alles wordt geblokkeerd. Hierdoor neemt het risico op thermische breuken toe. Dit risico bestaat niet wanneer er zonwerende raamfolie wordt gebruikt. 

Het natuurlijke daglicht behouden met zonwerende raamfolie

In de meeste gevallen is het wenselijk om de warmte en het felle licht van de zon buiten te houden, maar wel ook enige mate van daglicht te behouden. In kantoorpanden moet bijvoorbeeld gewoon gewerkt kunnen worden, zonder dat alle verlichting de hele dag aan moet worden gezet. Met zonwerende raamfolie wordt het natuurlijk daglicht niet geblokkeerd, terwijl dit wel het geval is wanneer er gebruik wordt gemaakt van verduisterende raamfolie. Wil je nog gewoon naar buiten kunnen kijken en kunnen genieten van voldoende licht binnen? Dan is het dus belangrijk om te kiezen voor zonwerende raamfolie en niet voor de verduisterende raamfolie.  

Wanneer is verduisterende raamfolie geschikt?

In de meeste gevallen ligt de keuze voor zonwerende raamfolie dus voor de hand, maar er zijn zeker situaties denkbaar waarin verduisterende folie de juiste keuze is. Heb je bijvoorbeeld een klein raampje naast of boven je slaapkamerdeur, waardoor je slaapkamer verlicht wordt door voorbijrijdend verkeer of door daglicht terwijl je overdag moet slapen? Dan is verduisterende folie een perfecte keuze. Door dit raampje te voorzien van verduisterende folie, kan er geen natuurlijk of kunstmatig ligt meer via de hal de slaapkamer in. Voor diverse soorten interne ramen, dus ramen in de woning of in een werkruimte, kan verduisterende folie een goede keuze zijn om het zicht te blokkeren. Je zorgt er niet alleen voor dat er geen licht meer binnen kan komen, maar je kunt met verduisterende raamfolie ook al het zicht ontnemen. Voor diverse soorten ruimten, zoals behandelruimten, kan het met het oog op het creëren van privacy dus ook een uitstekende keuze zijn.