Een badkamerrenovatie: deze werken voer je zelf uit

Een badkamerrenovatie kan een uitdagend project zijn. Toch zijn er enkele stappen die je zelf kunt uitvoeren als je handig bent en over de juiste gereedschappen en vaardigheden beschikt. 

Waarom zelf doen?

Er zijn verschillende redenen om zelf een paar stappen van het renovatieproces uit te voeren. De belangrijkste: geld. Je bespaart flink wat geld omdat je geen arbeidskosten moet betalen op de gepresteerde werkuren. Daarnaast is zelf klussen in de badkamer een kans om nieuwe vaardigheden te leren en vertrouwd te raken met bouwprocessen. Kleine, niet-specialistische taken kunnen ook voor een tijdsbesparing zorgen omdat je niet moet wachten op aannemers (die een drukke agenda hebben). Tenslotte geeft het een gevoel van voldoening.

Dit kan je zelf doen

  • Badkamer leeghalen. Voordat je met de sloop begint, moet je de ruimte leeghalen. Verwijder het badkamermeubel en andere kastjes. Daarna kan je accessoires, zoals een toiletrolhouder of een hangend zeepbakje, losschroeven. Vergeet ook de verlichtingsarmaturen niet te verwijderen. Let erop dat je eerst de stroomkring uitschakelt om elektrocutie te voorkomen.
  • Sloopwerken. Het is een vuile, zware klus, maar wel eentje waar je flink wat mee bespaart. Verwijder eerst vaste elementen zoals de badkraan, het toilet, het bad, de douchebak… Natuurlijk sluit je eerst de watertoevoer af. Nadien kan je aan het verwijderen van de wand- en vloertegels beginnen. Draag hiervoor de juiste bescherming, zoals een veiligheidsbril, helm, handschoenen en stofmasker. 
  • Afvalverwerking. Je hoeft geen gespecialiseerde afvalverwerker in te huren. Breng je afval simpelweg naar een recyclagepark in de buurt. 
  • Verlichting. Het installeren van nieuwe plafondlampen, wandlampen en andere armaturen in je vernieuwde badkamer is relatief eenvoudig. Je moet er enkel op letten dat je de juiste draden verbindt. Die informatie vind je in de handleiding of op YouTube. 
  • Kasten. Badkamerkasten ophangen is super eenvoudig. Teken de boorgaten af op de muur (let erop dat ze waterpas zijn), boor een gat in de juiste diameter, stop er pluggen in en bevestig het kastje. Zo makkelijk is het.

Dit laat je best uitvoeren

Toch zijn er enkele stappen van een badkamerrenovatie die je best laat uitvoeren door een specialist:

  • Tegelwerken. Het is belangrijk dat de tegels netjes zijn geplaatst en dat er op sommige plaatsen (zoals de douche) een goede afwatering en waterdichting is. Dit vraagt de nodige vakkennis.
  • Pleisterwerken. Pleister aanbrengen is moeilijker dan je denkt. Daarom raad ik aan om deze klus over te laten aan een professional.
  • Sanitaire aan- en afvoeren. Het laatste dat je wil is een lek in een watertoevoer of een afvoer die niet goed doorstroomt. Huur dus een ervaren loodgieter in.
  • Elektriciteit. Grote elektrische aanpassingen, waaronder het toevoegen van extra lichtpunten en stopcontacten, laat je om veiligheidsredenen over aan een elektricien. 
https://www.remondisdevocht.be/nl/